Przewiń do zawartości
F-Food
F-Food
  • Home
  • O nas
  • Znak F-Food
  • Regulamin Znaku F-Food
  • Katalog F-Food
  • Żywność F-FOOD
  • Kontakt
  • Home
  • O nas
  • Znak F-Food
  • Regulamin Znaku F-Food
  • Katalog F-Food
  • Żywność F-FOOD
  • Kontakt

Regulamin F-FOOD

Jesteś tutaj:
  1. Strona główna
  2. Regulamin F-FOOD

Regulamin Znaku Certyfikującego UE „F-Food” dla Żywności o Szczególnej Wartości Odżywczej jest rejestrowany w Europejskim Urzędzie Patentowym EUIPO, nr zgłoszenia 018969279.

Przepisy wykonawcze są zebrane w dokumencie (pliki PDF do pobrania):

Szczegółowe Zasady Przyznawania Znaku Certyfikującego UE „F-FOOD”

Załączniki:

  • Załącznik 1. Kategorie żywności zaproszone do Systemu Znaku F-FOOD
  • Załącznik 2. Kryterium K1: Korzystny profil składników odżywczych
  • Załącznik 3. Kryterium K2: Niekorzystny profil składników odżywczych
  • Załącznik 4. Kryterium K3: Niekorzystny profil procesów technologicznych
  • Załącznik 5. Wzór Znaku F-FOOD
  • Załącznik 6. Podstawy prawne i literatura wykorzystane do opracowania Regulaminu Znaku F-FOOD
  • Załącznik 7. Procedura rejestracji produktu

Lista Autoryzowanych Laboratoriów oceniających produkty kandydujące do Znaku F-Food:

  • Lista Autoryzowanych Laboratoriów (pdf)
F-FOOD Żywność funkcjonalna
Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną (CBŻF) koordynuje prace kilkunastu polskich uczelni i instytutów badawczych mających na celu rozwój żywności funkcjonalnej, obejmujący badania, produkcję, przetwórstwo, certyfikację, handel i eksport. Drugim filarem działań CBŻF jest rozwój dietetyki precyzyjnej (spersonalizowanej) zmierzającej do wyznaczenia każdemu konsumentowi/choremu indywidualnego profilu dietetycznego, optymalizującego zdrowie. Strategicznym celem jest tutaj wydłużenie średniego czasu życia w zdrowiu o 1-2 lata poprzez opracowanie i wprowadzenie nowych, spersonalizowanych strategii żywieniowych z wykorzystaniem innowacyjnej żywności funkcjonalnej. Trzecim elementem działań CBŻF jest cyfryzacja całego łańcucha wartości – od pola do stołu i dalej poprzez dietetykę precyzyjną do zdrowia. Inicjatywa musi zostać wzbogacona o programy edukacji konsumentów, w tym wprowadzenie dietetyki jako przedmiotu w szkołach oraz wielkie programy profilaktyki dietozależnych chorób cywilizacyjnych ze szczególnym uwzględnieniem zespołu metabolicznego.
  • Jest to kompletnie nowa, przełomowa inicjatywa (game changer), o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i globalnym, charakteryzująca się niezwykle wysokim potencjałem dla rozwoju społeczno-ekonomicznego Polski. Produkcja żywności funkcjonalnej może stać się polską specjalnością gospodarczą. Może ona przyśpieszyć transformację ekologiczną i cyfrową gospodarki, podnieść konkurencyjność wielu sektorów, rozwinąć eksport produktów żywnościowych, stworzyć nowe miejsca pracy, a jednocześnie poprzez wsparcie profilaktyki, poprawić ogólny stan zdrowia polskiego społeczeństwa i znacząco obniżyć koszty związane z leczeniem chorób dietozależnych.

Znajdź nas na:

Facebook otworzy się w nowym oknieX otworzy się w nowym oknieYouTube otworzy się w nowym oknieInstagram otworzy się w nowym oknie

O nas
  • Znak F-Food
  • Regulamin Znaku F-Food
  • Katalog F-Food
  • Żywność F-FOOD
  • Polityka prywatności
  • Pliki cookies
  • Kontakt

©2024 Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Do góry