Produkty żywnościowe dostępne na rynku można podzielić ze względu na zawartość „korzystnych” składników odżywczych (witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), „niekorzystnych” składników odżywczych (cukier, sól, tłuszcze i niektóre dodatki do żywności) oraz stopnia przetworzenia (zastosowanie zaawansowanych procesów technologicznych) na siedem segmentów pokazanych schematycznie na Rys.2.
Poszczególne segmenty maja następującą charakterystykę:
- segment zielony, certyfikowany Znakiem F-Food, obejmujący produkty o szczególnej wartości odżywczej, bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, białko lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie z ograniczoną zawartością cukrów, soli i tłuszczów, a ponadto ograniczony do produktów naturalnych lub nisko przetworzonych;
- segmenty czerwone obejmujące produkty wysoko przetworzone;
- segmenty żółte obejmujące produkty wysoko przetworzone, choć bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, białko lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
- segmenty niebieskie obejmujące produkty nisko przetworzone, ale z nadmierną zawartością cukrów, soli i tłuszczów lub nie posiadające wystarczającej ilości witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty te są kandydatami do modyfikacji składu, fortyfikacji witaminami lub składnikami mineralnymi.
Na podział produktów żywnościowych można także patrzeć z pozycji trzech profili rozdzielających poszczególne segmenty (numeracja profili zgodna z Rys.2):
- ”Korzystny” profil składników odżywczych
jest warunkiem koniecznym dostępu do Znaku F-Food i wymaga posiadania minimum jednego oświadczenia żywieniowego odnoszącego się do 13 witamin, 13 składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka lub wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT). Aby spełnić wymagania Regulaminu Znaku F-Food, trzeba wykazać się posiadaniem co najmniej jednego oświadczenia żywieniowego. Dla produktów innych niż napoje wartości progowe składników dla oświadczeń żywieniowych przeliczone na 100 g produktu są następujące:
Witamina A
120 μg |
Witamina D
0.75 μg |
Witamina E
1.8 mg |
Witamina K
11.25 μg |
Witamina B1
0.165 mg |
Witamina B2
0.21 mg |
Witamina B3
2.4 mg |
Witamina B4
82,5 mg |
Witamina B5
0.9 mg |
Witamina B6
0.21 mg |
Witamina B7
7.5 μg |
Witamina B9
30 μg |
Witamina B12
0.375 μg |
Witamina C
12 mg |
Potas
300 mg |
Wapń
120 mg |
Fosfor
105 mg |
Magnez
56.25 mg |
Żelazo
2.1 mg |
Cynk
1.5 mg |
Mangan
0.3 mg |
Miedź
0.15 mg |
Jod
22.5 μg |
Selen
8.25 μg |
Molibden
7.5 μg |
Chrom
6.0 μg |
Błonnik
3g |
Kwas omega-3:
0.3 g ALA lub
40 mg EPA+DHA |
Dla napojów powyższe wartości progowe dla witamin i składników mineralnych przeliczone na 100 ml produktu są o połowę niższe. Szczegóły znajdują się w Szczegółowych Zasadach Przyznawania Znaku Certyfikującego UE „F-FOOD”.
- „Niekorzystny” profil składników odżywczych,
który ogranicza dostęp do Znaku F-Food produktów zawierających >5 g cukru (na 100 g produktu), >1 g soli, dodatku monocukrów, alkoholu, tłuszczów, oleju palmowego i kokosowego. Ponadto, ogranicza też produkty, do których dodano liczne substancje w postaci sztucznych barwników, aromatów lub konserwantów.
3. Niekorzystny” profil procesów technologicznych.
Z dostępu do Znaku F-Food wykluczono produkty, które wyprodukowano z zastosowaniem procesów technologicznych wykorzystujących wysokie temperatury lub przemiany chemiczne, niszczących wiele cennych składników bioaktywnych (np. sterylizacja, rafinacja, ekspandowanie).
Opracowane trzy profile są obligatoryjne. Wybierając produkt ze znakiem F-Food, konsument dostaje gwarancję, że jest to produkt o szczególnej wartości odżywczej, bogaty w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, białka lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a jednocześnie z ograniczoną zawartością cukrów, soli i tłuszczów oraz pozbawiony wielu niekorzystnych dodatków do żywności, barwników i aromatów.
Więcej informacji znajduje się na stronie www.cbzf.pl, w Regulaminie Znaku F-Food i w Szczegółowych Zasadach Przyznawania Znaku Certyfikującego UE „F-FOOD”.